Ta szybka surówka z czerwonej kapusty jest idealna do obiadu. Sekretem jest wyrazisty sos

Dodano:
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka Źródło: Shutterstock / Adriana Marteva
Czerwona kapusta to zdrowe warzywo, które idealnie nadaje się na obiadowe surówki. Już sam jej kolor dodaje energii, a my dorzucamy do tego dwa pyszne składniki i rewelacyjny sos.

Ta surówka z czerwonej kapusty smakuje tak dobrze, że śmiało może być lekkim posiłkiem na kolację lub zdrową przekąską w ciągu dnia. Jest jednak rewelacyjna jako dodatek do obiadu, szczególnie do pieczonych mięs czy dań z grzybów. I co ważne: taką surówkę robi się ekspresowo.

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

Tu nie ma nic skomplikowanego, ponieważ wystarczy jedynie poszatkować kapustę, pokroić jabłko (najlepiej ze skórką) i dodać uprażone orzechy włoskie. Prażenie ich na suchej patelni sprawi, że nabiorą chrupkości, a ich smak będzie wyrazisty i mocno orzechowy. Sekretem tej surówki jest wyrazisty dressing z musztardą i miodem. Możesz wybrać dowolny rodzaj musztardy, w zależności od tego, jak ostry sos chcesz uzyskać. Smak dressingu podbija miód i tu polecamy płynne, delikatne miody wielokwiatowe.

Przepis: Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Szybka i prosta surówka.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
458 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

na dressing:

  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie dresinguWszystkie składniki na dressing dokładnie wymieszaj.
  2. Robienie sałatkiKapustę poszatkuj drobno, jabłko pokrój w kostkę, orzechy upraż na suchej patelni. Wymieszaj składniki i polej sosem musztardowym.

Gotową surówkę możesz dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki albo udekorować dowolnymi kiełkami czy też czerwonymi pestkami granatu.

Do czego podawać surówkę z czerwonej kapusty?

Ta surówka doskonale pasuje do klasycznego obiadu z mięsem i ziemniakami. Może to być np. pieczona karkówka z sosem, pieczone udka z kurczaka, pieczeń z indyka, ale też różnego rodzaju kotlety mielone, także wegetariańskie (np. z kaszy czy pieczonych warzyw).

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka pasuje też jako dodatek do pierogów, klusek, kopytek i dań z makaronem. Będzie idealnym dodatkiem do krokietów grzybowych czy ziemniaków lub klusek z sosem grzybowym.

Taką surówkę można też zajadać samodzielnie. Jest pyszna zaserwowana z chrupiącymi grzankami czosnkowo-serowymi. Surówkę z czerwonej kapusty można także zawijać z innymi dodatkami (np. kawałkami pieczonego mięsa) w tortille czy naleśniki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...